Brandbrief namens de sekswerkers & seksexploitanten aan het kabinet

Brandbrief namens de sekswerkers & seksexploitanten aan het kabinet

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de nieuwe aangekondigde versoepelingen van u als regering in het zwalkende Coronabeleid. Alle contactberoepen mogen weer open per 2 maart BEHALVE sekswerkers.

Argument van Rutte om contactberoepen te openen is dat het 1-op-1 contacten zijn en daarom bijvoorbeeld minder risico geeft dan in de horeca of op de terrassen. Maar sekswerk is een 1-op-1 contact ook in 1 ruimte. Bij een kapsalon is het 1-op-1 contact met meerdere mensen in 1 ruimte. Sekswerkers zorgen altijd al voor goede hygiëne, immers zij moeten zichzelf én de klant beschermen voor andere virussen, soa’s etc.. Corona regels en maatregelen zijn in sekswerk net zo goed of beter te regelen.

Sekswerk vindt nu door de lange lockdown en het niet geven van financiële steun aan sekswerkers en ook vele seks-exploitanten, steeds massaler plaats in de al bestaande en grote illegale sector. De advertenties op vele prostitutiewebsites breiden zich de laatste weken snel uit. Sekswerkers die geen inkomen hebben moeten uit nood wel het illegale circuit in, waardoor er ook geen zicht is op hun veiligheid, mistoestanden etc.

Anno 2021 waarin men de mond vol heeft van mensen gelijk behandelen, samen het probleem oplossen, in het reine komen met het slavenverleden en of daarvoor excuses aan te bieden, is de Nederlandse overheid niet eens in staat een nieuwe vorm van slavernij te bestrijden, neen – ze veroorzaken deze juist zelf met slappe wetgeving, zeker met betrekking tot sekswerkers. Deze laatste hebben jaren geleden bij de legalisering van hun vak nooit de beloofde rechten gekregen. Neen slechts uitsluitend een belastingplicht. Zelfs nu tijdens de opgelegde lockdown van het vak sekswerk, is er geen enkele financiële steun van de overheid voor sekswerkers. Een vorm van slavernij dus.

Christelijke regeringspartijen zoals het CDA en de ChristenUnie hebben afgelopen maanden hun mond vol gehad over het helpen van sekswerkers om ze financiële steun te geven, of te helpen uit het sekswerk te halen. Er is nog steeds GEEN financiële steun, en waarom wil de politiek sekswerkers uit een beroep halen wat ze zelf gekozen hebben? Waarom moeten religieuze normen en waarden opgelegd worden op mensen die dat helemaal niet willen. Mensen kiezen hun vak zelf om geld te verdienen. Waarom mag een fabrieksarbeider of kantoorbediende wel zijn vak kiezen en een sekswerker niet?

Natuurlijk moeten misstanden bestreden worden. Maar ga niet het kleine percentage misstanden in een branche steeds gebruiken om een gehele branche een negatief imago te geven en te criminaliseren. Met als gevolg dat sekswerkers en seksexploitanten die in het legale circuit werkzaam zijn en daardoor de strengste controles hebben van overheden en instanties als politie, GGD etc. met een BIBOB-wet in de hand als dwingend gereedschap, geen of amper terecht kunnen bij banken, verzekeringsmaatschappijen, en geen hypotheken krijgen van banken/hypotheekverstrekkers of een huurwoning. Waardoor ze vaak gedwongen worden – om tegen veel hogere lasten – zich te begeven in een andere markt om hetzelfde recht te krijgen als iedere burger.

Waar is die Christelijke waarde dan van omkijken naar je medemens? De nieuwe prostitutiewet die nu bij de Eerste Kamer ligt brengt de sekswerkers en seksexploitanten ook verder in de verdrukking. En verbieden of sluiten van legaal sekswerk zal mensenhandel, criminelen en onveilig zwartwerk voor sekswerkers in de hand werken.

Onze eisen als sekswerkers en seksexploitanten:

  • Geef ons gelijke rechten net als andere belastingbetalers, geef ons kans op een hypotheek, verzekeringen, recht op huren van woningen.
  • Geef ons uitkering/financiële hulp van overheid bij gedwongen lockdown (met terugwerkende kracht!) en behandel ons niet als een groep paria’s die buiten de maatschappij staat, wij betalen ook belasting!
  • Open de legale vergunde en streng gecontroleerde seksbranche (indien niet, geef met terugwerkende kracht financiele hulp).
  • Stop met criminalisering van de seksbranche
  • Pak illegale prostitutie hard aan

Stop met het negeren van sekswerkers en stop met deze oneerlijke behandeling van deze belastingbetalende burgers die zich al aan strengere wetgeving moeten houden dan andere burgers! Voorkom dat criminelen, pooiers in het illegale circuit de overhand krijgen en of vrijwillige sekswerkers in het illegale circuit vatbaar worden voor deze gasten of onveilig moeten werken t.o.v. kwaadwillende klanten.

Directie Privehuis La Cloche – Utrecht, Privehuis House of Dreams – Amersfoort & SM Studio Almere

Toevoeging 26 februari

Zie hier het bewijs dat het geen advies van het OMT was om sekswerkers uit te sluiten van de versoepelingen van alle andere contactberoepen. Dus wisselgeld voor de christelijke regeringspartijen, CDA en ChristenUnie? Help het sekswerk en hun mensen de illegaliteit in, en de ellende in zonder inkomen en of enig zicht op inkomen?

Onze hoop is op D66 die realistisch denkt en een plan heeft in hun verkiezingsprogramma m.b.t. prostitutie in Nederland.

1 gedachte over “Brandbrief namens de sekswerkers & seksexploitanten aan het kabinet”

Reacties zijn gesloten.